PályázatPÁLYÁZATI PROJEKT: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00147

A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00147

Kedvezményezett neve: B-Omega-T PFMS Korlátolt Felelősségű Társaság

(Konzorciumi partner: Miskolci Egyetem)


Projekt címe: OmegaSys – Élettartam tervező és meghibásodás előrejelző

komplex döntéstámogató rendszer, facility management

szolgáltatás kialakításához

Szerződött támogatás összege: 798 311 360 Ft

Támogatás mértéke: 67,1 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. 12. 31.Projekt leírása

Projektünk célja egy olyan új, tervezést segítő és meghibásodásokat előrejelző, döntéstámogató rendszer kifejlesztése, mely segítségével egyrészt már tervezéskor meghatározható az egyes elemekből felépülő, teljes épületgépészeti rendszer élettartama, másrészt, a már megépült épületek berendezéseinek optimális ütemezésű, adaptív karbantartási terve is kialakítható.

K+F projektünk újdonságtartalma, hogy az üzemeltetési kockázatok elemzéséhez, és azok csökkentéséhez új, sztochasztikus Markov-modellekre alapuló, mesterséges intelligencia algoritmusokat fogunk kifejleszteni. Ezek segítségével nemcsak pontosabban lehet előre jelezni az egyes meghibásodásokat, hanem jelentős mértékben csökkenthető a létesítményre vonatkozó, teljes üzemeltetési kockázat, valamint az éves karbantartási költségek várható értéke.

K+F projektünk eredményeképpen előálló rendszer segítségével lehetővé válik az újonnan tervezendő létesítmények gépészeti elemeinek, ezen belül hűtés, fűtés, légtechnika, árnyékolás-automatizálás, telekommunikációs és informatikai hálózat, rendszerszintű, optimális karbantarthatóságra való tervezése, illetve a már elkészült épületgépészeti szakági tervek meghibásodás és karbantartás szempontjából történő elemzése. A kialakítandó rendszer az üzemeltetett létesítményekből gyűjtött adatokból, valamint a karbantartó kollégák bejelentéseiből adaptív, döntéstámogató algoritmusok segítségével, folyamatosan finomítja az egyes komponensek meghibásodási előrejelzéseit és lehetővé teszi az optimális karbantartási tervek előállítását.

K+F projektünk eredményeképpen létrejövő OmegaSys – élettartam tervező és meghibásodás előrejelző komplex döntéstámogató rendszer és a rendszerre tervezett új szolgáltatás jelentős versenyelőnyt biztosíthat a hazai és nemzetközi létesítmény-menedzsment szolgáltatások piacán. Különösen az irodaházak, sportlétesítmények, valamint a rendészeti és katonai létesítmények komplex üzemeltetés és karbantartás területén várható nagy piaci érdeklődés.


.